We zien steeds heftiger regenbuien in Nederland. Om al het regenwater op te vangen, worden tal van initiatieven ontwikkeld. Zo ook in de Agniesebuurt en het naastgelegen Zomerhofkwartier (ZOHO). Om het regenwater van de Hofbogen op te vangen, is een ‘hoosbuiproof’ regentuin aangelegd.

 

Regenletters
De in de tuin geplaatste ZOHO Regenletters dragen op een slimme manier bij aan de oplossing voor wateroverlast. De ZOHO Regenletters, ontworpen en ontwikkeld door Studio Bas Sala, zijn regenwaterbuffer en gebiedsicoon ineen. Het regenwater wordt naar de ZOHO Regenletters geleid en komt daardoor niet in het riool. Een ingebouwd ‘smart’ systeem op zonne-energie houdt via internet de weersvoorspelling in de gaten. Als een zware bui in aantocht is, laat het systeem het water los en creëert zo bufferruimte voor de komende regenbui. Tijdens lange periodes van droogte wordt het water juist vastgehouden om het omliggende groen van water te voorzien.

 

Wandelen & picknicken
De Regentuin is niet alleen een slim wateropvangsysteem. Het is ook een tuin. Een plek om te zitten, wandelen en picknicken.

 

De Regenletters zijn ontwikkeld en gebouwd met bijdragen van uiteenlopende partijen zoals het hoogheemraadschap, de gemeente en de Wijkcoöperatie Noord.