13 juni 2019

Verkocht: Hofbogen – een Rotterdams icoon

De Hofbogen in Rotterdam is verkocht. In 1908 werden Rotterdam en Scheveningen per spoor aan elkaar verbonden. Een eeuw lang reden er treinen over de Hofbogen op dit traject. Daarna gaven woningcorporaties Vestia en Havensteder dit monumentale bouwwerk een tweede leven. Tegenwoordig vind je er tal van hippe winkels, koffiezaken en restaurants. Op het dak van Station Hofplein is een dakpark ingericht, het Luchtpark. De taak van de corporaties en ProRail zit erop, de toekomst is aan de volgende eigenaar: Dudok Groep uit Dordrecht.


Met hart voor de stad
Op 8 oktober 2018 startte de verkoop van de Hofbogen. Uit de vele biedingen is de koper gekozen op basis van het bod in combinatie met de ingediende toekomstvisie. ‘De Hofbogen is geliefd, de interesse was groot. Wij zien in Dudok Groep een betrouwbare en betrokken vastgoedbelegger met veel ervaring in het ontwikkelen van bijzondere monumenten op een hoog kwaliteitsniveau. Met hart voor Rotterdam zet zij zich in voor het behoud van de stad,’ vertelt Addy van der Knaap, directeur Hofbogen BV. In de verkoopprocedure vervulde Fakton de rol van strategisch verkoopadviseur en procesbegeleider; BRiQ real estate was de verkopend makelaar. Beiden kijken met de verkopende partijen en gemeente Rotterdam terug op een geslaagde verkoop.

De toekomst
Dudok Groep ziet de Hofbogen als een aantrekkelijke en gevarieerde mix van duurzame ondernemers die een binding hebben met de wijk, stad én met de mogelijkheid voor het aanleggen van een dakpark van internationale allure. Dudok Groep bepaalt straks samen met de gemeente Rotterdam de inrichting van het 2 kilometer lange dak. Hierbij betrekken zij de ondernemers, omwonenden, vrijwilligers en lokale initiatieven.

Planning
De overdracht van de Hofbogen is naar verwachting in juli 2019. Voor de huurders blijven alle lopende huurovereenkomsten van kracht op basis van geldende voorwaarden en condities.

===================================================================================================

Over Dudok Groep
Dudok Groep is een toonaangevende ontwikkelende belegger in residentieel, commercieel en logistiek vastgoed met een sterke focus op binnenstedelijke monumenten. Dudok Groep heeft haar positie en naamsbekendheid te danken aan kennis van de markt, betrouwbaarheid, financiële draagkracht, creativiteit en focus op kwaliteit. Dudok Groep belegt in en (her)ontwikkelt grootschalige vastgoedobjecten met een hoog kwaliteitsniveau. De wensen van de opdrachtgevers en gebruikers staan hierbij centraal. Uiteraard met respect voor de bestaande omgeving, de omwonenden en de natuur.
Dudok Horeca Groep is onderdeel van Dudok Groep. Sinds 1991 is Dudok Horeca Groep een toonaangevend bedrijf in de hospitality-, evenementen- en horecabranche. Het bedrijf bestaat uit twee business units: daghoreca (met diverse café-brasseries en restaurants) en patisserie (retail). Dudok Horeca Groep is een professionele partner met Rotterdamse ‘roots’ en heeft een bewezen staat van dienst in de horecabranche.

Over de Hofbogen
In 2006 kochten woningcorporaties Vestia en Havensteder (samen Hofbogen BV) de boogruimten onder het verwaarloosde spoorviaduct. Het doel van de aankoop was om het viaduct in oude glorie te herstellen en daarmee actief bij te dragen aan de kwaliteit van de omliggende woonwijken. In 2010 startten zij met de restauratie van het viaduct. Dichte bogen werden open gemaakt en kregen nieuwe transparante puien. De bogen zijn vervolgens verhuurd aan Rotterdamse ondernemers, vooral binnen de ambachtelijke maakindustrie. Het dak van Station Hofplein werd ingericht als openbaar stadspark. Het oorspronkelijke doel van de corporaties is bereikt en daarom is de Hofbogen nu verkocht.