10 februari 2016

Hofpleintrein terug naar de Hofbogen?

CROWDFUNDING Hofpleintrein terug naar de Hofbogen?

In Duitsland staat een origineel rijtuig van de Zuid-Hollandse Electrische Spoorweg Maatschappij (ZHESM). Deze wagen is in 1914 gebouwd en heeft tot ca. 1944 intensief over de Hofbogen gependeld tussen Rotterdam Hofplein, Den Haag en Scheveningen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is deze in Duitsland terechtgekomen en daar bewaard gebleven. Stichting Hofpleintrein wil dit rijtuig naar Rotterdam terugbrengen, restaureren en als monument op de Hofbogen plaatsen. Hiermee komt een klein stukje van het vooroorlogse centrum van Rotterdam op zijn oorspronkelijke plek terug.

Crowdfunding
De trein staat momenteel nog op een rangeerterrein in de plaats Klostermansfeld in het voormalige Oost-Duitsland. Voor het transport naar Rotterdam zijn er nogal wat uitdagingen. De wagon zal, na de noodzakelijke voorbereidingen om het terrein te bereiken, op een dieplader gehesen worden, waarna het transport over de weg kan beginnen. In totaal zal de wagon 585 km over de weg afleggen voordat deze in Rotterdam aankomt. Spannend! Jij kunt helpen dit transport mede te bekostigen door transport-kilometers te doneren. Per kilometer is dit 29 euro, maar uiteraard is ieder bedrag welkom! Op de website van de Hofpleintrein vind je meer info, en zie je de “virtuele” status van het afgelegde aantal kilometers tot Rotterdam. Help jij mee?

Over ZHESM
De Hofpleinlijn van de ZHESM was de eerste electrische spoorlijn in Nederland. De treinen reden van Rotterdam Hofplein over de Hofbogen-viaduct naar Den Haag HS en Scheveningen Kurhaus. Sinds 2010 rijden er geen treinen meer. Sindsdien krijgt het viaduct door een restauratieproces steeds meer de allure van een icoon – van Noord, van Rotterdam, van Nederland.

Startpunt voor toeristische route
Door middel van leer- werkprojecten willen we het rijtuig restaureren inclusief het oorsponkelijke, luxueuze Jugendstil-intereur. Rotterdam heeft meerdere monumenten en bezienswaardigheden op railgebied, die door een gebundelde presentatie een meerwaarde krijgen. Deze wagen biedt daarvoor een ideale mogelijkheid. De centrale locatie van het Hofpleinstation (aansluitend aan de Luchtsingel) en de historische combinatie van rijtuig en Hofbogen maken dit initiatief bij uitstek geschikt als startpunt van een toeristische route (voor bezoekers en Rotterdammers) met het thema ‘Sporen in Rotterdam’.

Aanmelden als vrijwilliger
Meld u aan als vrijwilliger en help met organiseren, publiciteit, of straks met het restaureren van de trein.

 

Deel op socials:
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp